С настъпването на студения сезон обикновено променяме начина си на хранене, като включваме различни храни, подправки, напитки и билки, известни със своето благоприятно въздействие върху защитните сили на организма.

Известно е, че така наречените антивирусни билки помагат за потискане на вирусите и укрепват имунната система, позволявайки на тялото да се справя с вирусните патогени.

Тези билки не само са ефективни срещу вирусни инфекции, но също така предлагат и други здравословни ползи, включително подкрепа за сърдечно-съдовата и храносмилателната система, както и противовъзпалително действие.

Ето някои от най-полезните билки за есенно-зимния период (и не само):

  1. Ехинацея. Ехинацеята е изключително полезна билка за здравето и е налична под формата на хранителни добавки и чай. Нейната редовна употреба допринася за общото благосъстояние и укрепване на имунитета. Ехинацеята е сред най-мощните природни антивирусни средства срещу вирусите, атакуващи хората. Тя съдържа ехинацеин – съединение, което пречи на бактериите и вирусите да проникнат в здравите клетки. Счита се, че намалява възпаленията, подобрява кожното здраве, облекчава кашлицата и др.
  2. Корен от астрагал. Астрагалът е още една мощна антивирусна билка, използвана отдавна в традиционната китайска медицина за стимулиране на имунната система. Научни изследвания показват, че той притежава антивирусни качества и подпомага имунната система, което го прави идеално средство за бързо възстановяване от грип и настинки.
  3. Андрография/Андрографис. Андрографисът е изключително популярно лечебно растение, известно със своите мощни антивирусни, антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Помага при облекчаване на болки в гърлото, кашлица, кръвно налягане и др.
  4. Черен бъз. Черният бъз е известен със своите мощни имуностимулиращи и антивирусни свойства. Проучвания показват, че той скъсява продължителността на симптомите на настинка и грип. Богат е на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, а също така съдържа имуностимулиращи антоцианини. Можете да намерите бъз под формата на сок, чай и хранителни добавки.