Ежедневно сме подложени на вредното въздействие на различни токсини.

Част от тях влияят върху кожата ни, други – върху различни органи, трети се натрупват в кръвта. Това са вещества, които попадат в организма ни от околната среда чрез вдишване на пушек, тютюнопушене, замърсяване, консумация на нездравословна храна и т.н.

Детоксикацията се извършва главно чрез функциите на черния дроб и бъбреците. Те са основните органи и главните начини, по които тялото ни поддържа чиста и здрава кръвта ни

Някои храни подпомагат тези органи и подобряват процесите на детоксикация:

  1. Чесън. Консумацията на малки количества чесън може да подейства благоприятно върху чернодробните ензими. Именно последните са начинът, по който черният ни дроб преработва токсините и ги пречиства от кръвта.
  2. Джинджифил. Той съдържа значително количество антиоксиданти. Когато организмът ни е подложен на вредното въздействие на токсините, то следва образуване на свободни радикали. Такива се образуват и при някои естествени процеси в човешкото тяло. Тези свободни радикали започват неконтролируемо да въздействат върху всички химични елементи в тялото ни. Един от методите за противодействие на свободните радикали са антиоксидантите. Именно това ни осигурява джинджифилът – значително количество антиоксиданти, които подпомагат тялото ни в процеса на детоксикация.
  3. Зелен чай. Освен, че е мощен антиоксидант, той благоприятства и имунната система. Като бонус, той действа ползотворно и при хранителни режими за сваляне на излишните килограми. Катехините, които съдържа, подпомагат функциите на черния дроб. Това е особено важно, когато сме изложени на значителни вредни въздействия от околната среда.
  4. Цвекло. Освен съдържанието на антиоксиданти, то има и значително количество други полезни вещества, които подпомагат протичането на процесите в тялото. Като цяло, цвеклото способства за правилната функция на антиоксидантната система на организма, която се бори срещу вредните свободни радикали и неутрализира тяхната способност да взаимодействат с други съединения в тялото и да причинят нарушения на телесните тъкани, органи и системи.
  5. Орехи. В тях се съдържа много аргинин. Той представлява важна за организма аминокиселина, която играе особено значима роля в процесите, протичащи в черния дроб. Този орган използва аргинин, за да преминава през процесите на елиминиране на токсините и, в частност, амоняка.