Цинкът е важен микроелемент, играещ главна роля в множество функции на организма – от защита на имунната система и регулация на нивата на кръвната захар до подпомагане на процесите на обмяна на веществата.

Цинкът може да се набави чрез храни като морски дарове, птиче месо и овес, или чрез прием на добавки.  Дори умерен дефицит на цинк може да има значително въздействие върху функционирането на организма.

Като микроелемент, цинкът трябва да присъства в диетата ви в малки дози, за да се гарантира вашето оптимално здраве. Възрастните имат нужда от 8 милиграма дневно, бременните – от 11 милиграма, а кърмещите майки – от 12 милиграма.

Ето 5 причини защо да приемате цинк:

  1. Подкрепя имунната система: Цинкът играе важна роля в защитата на организма от токсини и вредни агенти, като същевременно стимулира развитието на Т-клетките, борещи се с вирусни и ракови клетки, и предотвратява възпаления.
  2. Регулира кръвната захар: Чрез участие в производството и освобождаването на инсулин, цинкът помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което е важно за енергийния баланс на тялото.
  3. Подпомага заздравяването на рани: Цинкът взаимодейства с кръвните плочици (вид кръвни клетки), за да помогне за съсирването на кръвта, така че получаването на достатъчно количество от минерала е от ключово значение за заздравяването на ожулвания и порязвания.
  4. Улеснява храносмилането: Цинкът е кофактор в множество ензимни реакции, включително в процесите на храносмилане, като по този начин улеснява абсорбцията на хранителни вещества.
  5. Подкрепя метаболизма: Цинкът е важен за метаболитната обработка на протеини, въглехидрати и мазнини, допринасяйки за енергийния баланс и регулирането на теглото.