Високото кръвно налягане често не се проявява с ясни симптоми, оставайки незабелязано за много от нас.

Лекарите съветват редовно да следим кръвното си налягане, въпреки че в ежедневието това често се пренебрегва. Множество причини могат да доведат до появата на високо кръвно налягане, включително наднормено тегло, липса на физическа активност, нездравословно хранене, пушене, алкохол, стрес, диабет и генетични фактори.

След 42-годишна възраст е важно да обръщаме повече внимание на здравето си и да следим редовно кръвното налягане.

Въпреки, че при някои хора се налага да приемат регулярно медикаменти за контрол на хипертонията, има изпитани естествени методи, които могат да ни помогнат  да котролираме високото кръвно:

  • Айрян с канела: Канелата е известна със своите благоприятни ефекти върху кръвното налягане. Смесете вода и кисело мляко с половин чаена лъжичка канела и добавете лъжичка мед за вкус. Тази напитка има бърз ефект.
  • Чесън: Известен с многобройните си ползи за здравето, чесънът помага за понижаване на високото кръвно. Може да се консумира суров или като чеснов прах.
  • Чай от каркаде: Богат на антиоксиданти и витамин С, чаят от каркаде помага при хипертония, а също така подобрява общото здраве.
  • Ментов чай: Помага за намаляване на кръвното налягане и облекчава стреса.
  • Лек масаж: Масаж на тила и раменете помага за облекчаване на напрежението и действа благоприятно на кръвното.
  • Чай от коприва: Един от най-популярните начини за консумация на коприва е под формата на чай. Можете да използвате както свежи, така и сушени листа за приготвянето му. Копривата стимулира кръвообращението, което помага за намаляване на кръвното налягане.

Допълнителни препоръки за регулиране на кръвното налягане – намаляване на теглото, увеличаване на физическата активност, здравословно хранене, ограничаване на солта и алкохола, контролиране на стреса.

Редовното прилагане на тези методи може значително да подобри контрола над високото кръвно налягане.