В сезона на настинките и грипа, е важно да се храним балансирано и да приемаме храни, богато на витамини и минерали. 

Плодовете и зеленчуците са източник на множество хранителни вещества, които защитават тялото от бактерии и вируси.

Въпреки, че всички плодове и зеленчуци подсилват имунитета чрез разнообразното си съдържание на витамини, фибри и фитонутриенти, някои от тях, стоят по-напред от останалите, благодарение на уникалната си комбинация от имуностимулиращи хранителни вещества.

Ето някои от тях:

  1. Червени чушки. Червените чушки са изключително богати на витамин С, който е важен за поддържането на силна имунна система. Освен това, те съдържат високи нива на антиоксиданта витамин Е и бета-каротин, които допълнително защитават тялото от оксидативен стрес и подпомагат имунната функция.
  2. Броколи. Броколите са пълни с витамини и минерали, включително витамин А, витамин С и фолат, които играят важна роля в имунната отбрана. Те също така съдържат мощни антиоксиданти и сулфорафан, които помагат за намаляването на риска от хронични заболявания.
  3. Грейпфрут. Грейпфрутът е цитрусов плод, богат на витамин С и антиоксиданти. Освен това съдържа фибри и витамин А, които подпомагат здравето на сърцето и укрепват имунната система. Грейпфрутът помага в борбата с инфекциите и намаляването на възпаленията.
  4. Спанак. Спанакът е богат на витамини А и С, фибри, фолат и магнезий. Тези хранителни вещества го правят не само отличен източник на енергия, но и важен за поддържането на здрава имунна система. Антиоксидантите в спанака помагат за неутрализирането на свободните радикали и защитават тялото от възпаления.
  5. Къпини. Къпините са плодове с високо съдържание на витамин С, фибри и витамин К, които поддържат имунната функция и чревното здраве. Те също така са богати на антиоксиданти, като антоцианини, които имат антивирусни и антимикробни свойства.
  6. Джинджифил. Джинджифилът е познат със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той съдържа гингероли и шогаоли, които помагат за намаляване на болката, подобряване на храносмилането и борбата с вирусни и бактериални инфекции.
  7. Киви. Кивито е богато на витамини С и Е, калий и фибри, което го прави мощен имуностимулатор. Тези хранителни вещества поддържат здравето на кожата, укрепват имунната система и помагат за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания.
  8. Чесън. Чесънът съдържа алицин, съединение, което е показало способността си да бори инфекции и възпаления. Редовната консумация на чесън подсилва имунитета.
  9. Черен бъз. Плодовете от черен бъз съдържат витамини А, В и С, както и антиоксиданти като антоцианини, които имат силно антивирусно действие. Тези хранителни вещества помагат на тялото да се бори с вируси, включително тези, причиняващи настинки и грип.