В сезона на настинките и вирусите е важно да обърнем внимание на храната, която консумираме.

Въпреки че няма вълшебна храна, която да гарантира есен без грип, съществуват много храни, пълни с полезни вещества, за да поддържат имунната система силна.

Сокът от портокали, например, е предпочитан от много хора, когато усетят, че са настинали. 100% портокалов сок съдържа витамин С, който укрепва имунната система, защитавайки клетките и насърчавайки производството и функционирането на имунните клетки.

  •  

Други храни, които е добре да включим в менюто си са:

  • Чесън. Чесънът съдържа естествено съединение, наречено алицин, което се образува при смачкване или дъвчене. За него е доказано, че поддържа имунната система, а ежедневният прием на чесъм наамалява сериозността на симптомите на настинка и грип.

  • Боровинки. Те осигуряват на тялото естествен тласък на витамин С и полифеноли, които поддържат имунното здраве. Доказано е, че компонентите, открити в червената боровинка, предотвратяват заразяването с грип. Хубаавото е, че плодовете са сезонни за есента, но могат да се консумират през цялата година сушени или замразени.

  • Тиква. Тя е вкусна добавка към всяко хранене и е заредена с имунноподдържащи хранителни вещества като бета каротин, който се превръща във витамин А в тялото. По този начин се укрепва имунната система и се засилва борбата срещу инфекциите. Също така съдържа витамин С, известен със своите имунноподдържащи свойства.

  • Грозде. Гроздето от всички цветове съдържа повече от 1600 естествени растителни съединения, включително полезни антиоксиданти и други полифеноли, за които е доказано, че защитават здравето и функцията на клетките.

 

Препоръчително е да консумирате изброените храни сурови, за да се възпозлвате максимално от полезните им съставки.