В последните години, веганската храна е станала не просто тенденция, а начин на живот, който съчетава здравословните принципи и опазването на природата.

Ако сте привърженик на веган храненето, то ежедневното приемане на достатъчно количество витамин D може да бъде предизвикателство. Този витамин е важен за поддържане на силна костна система, силен имунитет и за цялостното здраве.

Основната роля на витамин D е да помогне на тялото да абсорбира калций и фосфор от храната. И двата минерала са от съществено значение за поддържането на здрави кости. Хората, които не получават адекватни количества витамин D, са изложени на повишен риск от влошаване на плътността на костите.

Имунната система също се нуждае от витамин D, за да работи оптимално. Изследване показва, че дефицитът на витамин D е свързан с автоимунни състояния и по-висок риск от развитие на инфекции, както и риск от депресия.

Храните с най-високо съдържание на витамин D, като сьомга, яйчни жълтъци и миди, не са подходящи за вегани. И все пак има много алтернативни източници, от които можем да си го набавим.

Ето някои от тях:

  1. Гъби. Гъбите са удивителни растения, които съчетават в себе си възможността да синтезират витамин D чрез слънчевите лъчи. Когато гъбите са изложени на слънце, те създават витамин D2, което ги прави вкусни и едновременно хранителни. Пригответе гъби на грил или добавете към супи и салати, за да се снабдите с необходимото количество витамин D.
  2. Чиа. Чиа семената са не само богати на влакнини и омега-3 мастни киселини, но съдържат и витамин D. Тази суперхрана може лесно да се впише в ежедневната ви диета – добавете ги в сутрешната овесена каша, смутита или ги включете в десерти. Така вие не само ще усвоите необходимия витамин D, но и ще се наслаждавате на тяхната текстура и вкус.
  3. Зърнени храни. Различни зърнени храни, като овес, пшеница и царевица, често се обогатяват с витамин D. Проверете опаковката, за да се уверите, че продуктът ви предоставя допълнителна порция от този витамин.
  4. Соеви продукти. Соевите продукти, като тофу и соево мляко, също могат да бъдат източник на витамин D. Много от тях включват обогатени формули, които предоставят допълнителна доза витамин D. Включете ги в разнообразната си диета, за да гарантирате достатъчен прием на витамин D и други полезни хранителни вещества.
  5. ДобавкиДобавките с витамин D са друга възможност да си го набавите, ако спазвате веган диета. Не всички добавки с витамин D обаче, са подходящи за вегани, така че не забравяйте да проучите марката, преди да закупите добавката.