Гликемичният индекс (GI) е класификация на въглехидратите по скала от 0 до 100, в зависимост от степента, до която те повишават нивата на кръвната захар (глюкоза) след хранене.

Високата концентрация на глюкоза (хипергликемия) в кръвта може да има сериозни последствия за здравето ни, тъй като това води до увреждане на много от органите и артериите. Причините за покачване на кръвната захар са много, някои от които – затлъстяване, неправилно хранене, заседнал начин на живот, стрес.

Храните с висок гликемичен индекс причиняват по-бързо повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, което води до по-голямо отделяне на инсулин и по-краткотрайно усещане за ситост. Храните с нисък гликемичен индекс се усвояват по-бавно, като поддържат по-стабилни нива на глюкоза и осигуряват по-дълготрайно усещане за ситост.

Храни с висок гликемичен индекс включват бял хляб, царевично брашно, картофено пюре, сладкиши.

До какво води високото ниво на кръвна захар?

Захарта в кръвта е основен източник на енергия за клетките в нашия организъм. Балансираните нива на глюкоза допринасят за жизнеността ни, тъй като осигуряват нужната енергия, от която се нуждаем, за да се чувстваме здрави и щастливи.

Някои от признаците на висока кръвна захар са:

силна жажда, повишен апетит, умора, често уриниране, кожни проблеми, разсеяност, замъглено зрение, увеличаване или загуба на тегло без причина.

Контролът на нивата на кръвната захар е особено важен за хората с диабет, но също така е от полза за всеки, който желае да поддържа оптимално здраве.

  • Придържайте се към здравословна и балансирана диета с богато съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и мазнини с ниско съдържание на наситени мазнини.
  • Редовната физическа активност помага на тялото да използва глюкозата по-ефективно. Консултирайте се със здравен специалист, преди да започнете нов програма за физическа активност.
  • Поддържайте здравословно тегло, тъй като излишното тегло може да допринесе за инсулинна резистентност.
  • Редовно измервайте нивата на кръвната захар, особено ако сте подложени на риск или ако имате диабет.
  • Стресът може да повлияе на нивата на кръвната захар. Релаксирайте с техники като йога, медитация или други методи за премахване на стреса.