Фибрите, известни още като влакнини, са важен компонент на здравословното хранене.

Те осигуряват много ползи за храносмилателната система и цялостното здраве. Въпреки че фибрите не се усвояват от човешкия организъм, те играят ключова роля в поддържането на оптималното функциониране на различни системи.

Добри източници на фибри са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения.

Ето някои от основните ползи от консумацията им:

  1. Подобряват храносмилането. От една страна подпомагат храносмилането и обмяната на веществата. От друга – увеличават усещането за ситост, което ни кара да приключим с обяда и вечерята по-рано и да избегнем преяждането. Също така фибрите подхранват добрите бактерии, което помага за поддържането на здравословен баланс на чревната микрофлора.
  2. Регулират нивата на кръвната захар. Фибрите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на захарта в кръвния поток. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет, тъй като помага за предотвратяване на скокове в нивата на кръвната захар.
  3. Подпомагат здравето на сърцето. Разтворимите фибри понижават нивата на холестерола, като се свързват с жлъчните киселини и ги отстраняват от тялото. Това принуждава черния дроб да произвежда повече жлъчни киселини, което намалява количеството на холестерола в кръвта. Хората, които консумират храни с високо съдържание на фибри, страдат по-малко от заболявания, свързани със сърцето, включително инфаркти.
  4. Помагат за регулиране на теглото. Фибрите помагат за увеличаване на чувството за ситост, което предотвратява преяждането и помага за загуба на тегло. Освен това храните с високо съдържание на фибри често са с ниско съдържание на калории, което ги прави добър избор за хора, които се опитват да отслабнат.
  5. Намаляват риска от определени заболявания. Редовната консумация на фибри е свързана с по-нисък риск от различни заболявания, включително рак на дебелото черво, дивертикулоза и различни сърдечно-съдови заболявания. Точните механизми зад тези ползи все още не са напълно изяснени, но може да са свързани с положителните ефекти на фибрите върху нивата на холестерола и кръвната захар, както и със способността им да насърчават здрав микробиом на червата.