Тялото ни е изградено от милиарди клетки, които изпълняват жизненоважни функции.

Много фактори на съвременния начин на живот като стрес, нездравословно хранене, липса на движение и въздействията на околната среда натоварват клетките. Производството на енергия е една от най-важните задачи на клетките – енергията е основната предпоставка за правилното функциониране на организма. За да може да произвежда необходимата енергия, тялото ни се нуждае от балансирана комбинация от хранителни вещества, които в клетките се превръщат в енергия.

Някои от храните осигуряват бавно освобождаваща енергия от здравословни въглехидрати, които са основният енергиен източник на тялото. Други съдържат редица важни витамини и минерали, участващи в процесите на клетъчно производство на енергия в организма.

Ето кои храни ще ви заредят с енергия:

Спанак. Спанакът е с високо съдържание на желязо, магнезий и калий. Желязото движи кислорода в тялото, необходим за производството на енергия. Магнезият играе жизненоважна роля в производството на енергия и заедно с калия е важен за нервната и мускулната функция.

Ядки. Ядките дават енергия на тялото заради високото съдържание на здравословни мазнини. Те са богати на витамини и минерали. Накисването на ядките във вода за една нощ ги „активира“ (стартира процеса на покълване), увеличавайки още повече хранителната стойност и улеснява усвояването им от организма.

Яйца. Яйцата са пълноценен протеин, съдържащ всички основни аминокиселини, витамини от група В, здравословни мазнини и малко витамин D.

Овесени ядки. Закуска, богата на овесени ядки, ви осигурява бавно освобождаваща се енергия и ви дава добър тонус през целия ден. Също така те са чудесен източник на витамини от група В, необходими за превръщането на храната в енергия.

Банани. Бананите съдържат захари, витамини и минерали. Калият в тях помага за регулиране на баланса на течностите в организма и подпомага електролитния баланс, което допринася за повече енергия.