Консумацията на алкални храни е много важна, за да поддържаме баланса в тялото си.

Много здравословни проблеми се появяват именно, когато този баланс се наруши и средата стане киселинна. За съжаление, в забързаното ежедневие се храним с некачествена и калорийна храна. Като добавим към нездравословното хранене и стреса, то това е предпоставка за появата на различни заболявания.

Въпреки това, има храни, богати на антиоксиданти и основни хранителни вещества, които поддържат pH (киселинно-алкалния баланс) под контрол.

Ето някои от тях:

  1. Спанак. Една от най-пълноценните храни по отношение на хранителната стойност е спанакът. Той е богат на хлорофил, алкализиращо вещество, което е много полезно за кръвта. Спанакът е богат на калций, желязо и витамин К, които не само подпомагат балансирането на pH, но и подкрепят кръвоносната система и костите. Кълновата зелена салата, от своя страна, е източник на антиоксиданти и витамини А и С, които поддържат функцията на имунната система.
  2. Лимони. Въпреки че лимоните имат кисел вкус, те съдържат алкализиращи елементи, които помагат в балансирането на pH нивата в организма. Богати на витамин C, тези плодове подпомагат и обновяването на клетъчните структури и предпазването от оксидативен стрес.
  3. Авокадо. Отличава се с високото си съдържание на мононенаситени мазнини, които не само помагат в алкализацията, но и подпомагат здравето на сърцето. Освен това, авокадото е източник на калий, витамин Е и фолиева киселина, които поддържат централната нервна система и засилват имунитета. Авокадото помага за понижаване на нивата на лошия холестерол.
  4. Броколи. Те са пълни със съединения, като глюкозинолати и фибри, които не само подпомагат алкализацията, но и имат антиоксидантни свойства. Този зеленчук е източник на хлорофил, антиоксиданти и диетични фибри, които намаляват киселинността на кръвта и спомагат за елиминирането на токсините. Броколите се препоръчват за подобряване на работата на сърдечно-съдовата система, поддържане на метаболитните процеси в организма и укрепване на имунната система.
  5. Краставици. Със своето ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода, краставиците са идеален източник за хидратация и алкализация. Те съдържат минерали като калий и магнезий, които помагат в регулирането на водния баланс в тялото.

Включването на тези храни във вашия хранителен режим, ще допринесе за поддържането на алкално-киселинния баланс в норма.