За да поддържаме имунната система в оптимално състояние, е от съществено значение да се храним здравословно.

Важно е да избираме правилно храните, които поддържат имунитета ни на високо ниво и да се избягват тези, които го отслабват.

Въпреки че няма вълшебна храна, която да гарантира зима без грип, има няколко храни, които са пълни с полезни вещества, за да поддържат имунната система силна.

Ето някои храни за силен имунитет, които е добре да включите в менюто си:

  1. Кисело мляко. Киселото мляко е богато на пробиотици, включително Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei и Bifidus. Тези щамове засилват имунната функция и дори помогат за намаляване както на продължителността, така и на тежестта на настинките. Благоприятната чревна флора е необходима за правилното храносмилане, детоксикация и имунна функция.
  2. Боровинки. Те осигуряват на тялото естествен тласък на витамин С и полифеноли, които поддържат имунното здраве. Доказано е, че компонентите, открити в червената боровинка, предотвратяват заразяването с грип. Хубавото е, че освен пресни, плодовете могат да се консумират през цялата година сушени или замразени.
  3. Броколи. Броколите са с високо съдържание на бета-каротин, калий, магнезий, цинк, желязо, витамини от група В (В1, В2, В3 и В6). Заедно, тези витамини и минерали помагат на имунната система да работи здраво. Друго важно за здравето съединение, съдържащо се в броколите е глутатионът – основният антиоксидант в човешкото тяло.
  4. Джинджифил. Джинджифилът е богат на антиоксиданти, които унищожават свободните радикали. Той има доказани антибактериални и антивирусни свойства. Също така, джинджифилът стимулира производството на бяли кръвни клетки, които играят решаваща роля в имунната защита на организма.
  5. Черен бъз. Черният бъз е богат на витамини като C, A, B6, калий и фолиева киселина. Всички тези витамини и минерали играят важна роля в правилното функциониране на имунната система. Черният бъз съдържа антоцианини, които са мощни антиоксиданти. Тези съединения предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.