Храносмилателните проблеми са много често срещани в днешно време.

Лошото храносмилане е сигнал за появата на различни проблеми в стомашно-чревния тракт. То може да бъде нарушено по няколко основни причини, най-честата от които е грешка в рационалното хранене. Много хора страдат от симптоми, включително болки в корема, спазми, висока киселинност, нередовност на червата, подуване на корема и гадене.

Някои храни подпомагат етапите на храносмилането в стомаха, а други в червата. Фибрите, например, са от съществено значение за протичането на ефективното храносмилане като цяло.

Ето на кои храни да наблегнете, за да подобрите храносмилането:

  • Овесена каша. Овесената каша е богата на устойчиво нишесте – вид нишесте, което не се усвоява в тънките черва, но когато попадне в дебелото черво, става храна за полезни бактерии. Ферментационните продукти, които се образуват по време на процеса, играят огромна роля за поддържане здравето на дебелото черво и намаляват риска от рак.
  • Царевица. Съдържа всички устойчиви нишестета. За да получите максимално количество пребиотик, е по-добре да ядете царевица в охладена форма.
  • Орехи. Те съдържат фибри и други пребиотични компоненти, които подпомагат растежа на здрава чревна микрофлора. По-специално, те стимулират растежа на млечнокисели бактерии, които се борят срещу патогенната флора. Според проучвания, хората, които ядат по половин чаша орехи всеки ден в продължение на три седмици, увеличават броя на чревните бактерии, произвеждащи маслена киселина (тази киселина намалява възпалението и оказва лечебно действие върху дебелото черво).
  • Лук и праз. И двата вида лук са отлични източници на инулиновия пребиотик, който помага на тялото да произвежда вече споменатата маслена киселина.
  • Черен шоколад. Отличен източник на полифеноли – пребиотици и антиоксиданти, които спомагат за увеличаване на броя на два вида бактерии – млечна киселина и бифидобактерии (те са отговорни за редовното изхождане). Важно е шоколадът да е с поне 70% съдържание на какаово зърно. Какао на прах, добавено към кафе или приготвено в чист вид, също е подходящо.
  • Ябълки. Те са богати на пребиотика пектин, който допринася за растежа на здравата микрофлора като цяло и лекува червата.
  • Тиквени семки. Те са мощен стимулатор на червата. Още от древността суровите тиквени семки се използват като традиционно лекарство срещу паразити.