Цинкът е важен микроелемент, от който зависи нормалната функция на нашето тяло. Той участва в редица процеси и е особено важен за имунната система, кожата, косата. Недостигът на цинк може да доведе до различни здравословни проблеми.

Най-ефективният начин да си набавим с цинк е чрез богата и разнообразна диета.

Съществуват различни причини за дефицит на цинк, включително неправилно хранене, консумация на алкохол, прием на някои лекарства, стомашно-чревни заболявания и бъбречни проблеми.

Ето някои признаци, които подсказват за дефицит на цинк:

  • Слаб имунитет. Цинкът е ключов елемент за правилната функция на имунната система. Участва в растежа и деленето на имунни клетки, което укрепва защитата на тялото срещу различни вируси и бактерии и ракови клетки. Ако боледувате често, това може да е признак за дефицит на цинк.
  • Кожни проблеми. Недостигът на цинк може да се отрази на кожата, причинявайки акне и други кожни обриви. Този ефект се дължи на влиянието на цинка върху зарастването на рани и общото състояние на кожата.
  • Проблеми с косата. Цинкът е важен за здравето на косата, и недостигът му може да доведе до изтъняване и накъсване. Този симптом е особено забележим при хипотиреоидизъм, съпътстван от дефицит на цинк.
  • Алергии. Недостигът на цинк може да допринесе за увеличено количество хистамин в организма, предизвиквайки алергични реакции като кихане, течащ нос и обриви.
  • Липса на апетит. Този симптом се проявява като нежелание за редовно хранене.

Най-ефективният начин да си набавите цинк е чрез богата и разнообразна диета. Включете в диетата си месо, риба, морски дарове, яйца, ядки, семена, зърнени продукти, плодове и зеленчуци.

Ако не успявате да се храните разнообразно, заложете на подходящи хранителни добавки.