Черният бъз е незаменим природен еликсир, присъстващ в традиционната ни култура.

Нашите баби са приготвяли сок от черен бъз, с помощта на който през есента и зимата са се предпазвали от грип и настинка.

Черният бъз е богат на антоцианини, витамини C и A, флавоноиди, минерали и антиоксиданти.

Тези съставки правят черния бъз една от най-ценните суперхрани, които допринасят за подобряване на здравето и благосъстоянието.

Какви са здравословните ползи от черния бъз?

  • Повишава имунитета и предпазва от грип и настинка. Основното предимство на черния бъз е неговата способност да укрепва имунната система. Съдържащите се в него антиоксиданти и витамини C и A предоставят ефективна защита срещу грип, вирусни инфекции и настинки. Черния бъз стимулира имунната система и подпомага правилното функциониране на клетките.
  • Действа противовъзпалително. Богатият набор от антиоксиданти, витамини и минерали в черния бъз има способността да намалява общото възпаление в тъканите и клетките. Този процес не само осигурява оптимална работа на имунната система, но и намалява риска от хронични и дегенеративни заболявания.
  • Подмладява кожата и забавя стареенето. Черния бъз з е изключително богат на витамини A и C, които са мощни антиоксиданти. Те стимулират синтеза и усвояването на колаген, важен за поддържане на младежки и свеж вид на кожата. Редовната консумация на черен бъз допринася за забавяне на процесите на стареене и подобрява текстурата на кожата.
  • Полезен за мозъка. Черният бъз съдържа антиоксиданти, които намаляват възпаленията и риска от неврологични заболявания. Редовната консумация на черен бъз намалява вероятността за поява на заболявания като Алцхаймер, благодарение на витамините, минералите и флавоноидите в състава му.
  • Премахва токсините. Черният бъз е природен диуретик, стимулиращ премахването на токсините чрез ускорено отделяне на урина. Така не само детоксикира организма, но и предпазва пикочната система от инфекции и задържане на бактерии. Освен това подобрява работата и здравето на бъбреците.