В огромното разнообразие от хранителни стоки, се появява въпросът: какво е това, което трябва да включим в ежедневното си хранене, за да осигурим на организма си оптималното му функциониране?

Сред богатото многообразие от храни има неизменни помощници, които не само удовлетворяват вкусовите ни предпочитания,  но и съдържат ключови хранителни вещества, необходими за нашето здраве.

Повечето хора класифицират храните по вкусовите им качества – дали са вкусни или не. Но малцина имат навика да се замислят дали храната е здравословна. А има храни, които са толкова полезни, че е добре да включваме редовно в дневното си меню.

Ето кои храни се препоръчват за ежедневна консумация:

  1. Овесени ядки. Овесената каша е много лесен начин да дадем на тялото си необходимото количество енергия. Дори половин чаша от нея е достатъчна, за да осигурим достатъчно сила на организма си за целия ден. Тя засища повече, отколкото останалите зърнени закуски. Причината е, че се смила по-бавно, освен това този тип храни спомагат за сваляне на нивата на холестерола и така намаляват риска от диабет, инсулт и инфаркт.
  2. Чесън и лук. Чесънът, лукът и празът са от едно семейство. Добре е да ги консумираме всеки ден, тъй като укрепват имунната система, поддържат сърцето здраво и дават сили.
  3. Ябълки. Ябълките съдържат антиоксиданта квертецин, който защитава клетките от оксидативен стрес. За да се запазят всички полезни вещества, не трябва да се бели кората на ябълките. В нея са по-голямата част от витамините и полезните хранителни вещества. Твърди се, че една ябълка на ден ни държи далече от лекарския кабинет.
  4. Моркови. Те съдържат фибри, витамин А, витамин С и бета каротин. Поддържат сърдечното здраве. Сокът от моркови е станал нарицателно за здравословно хранене.
  5. Горски плодове. Горските плодове са много богати на антиоксиданти и са едни от най-полезните храни. Ягодите, боровинките, къпините и малините са не само вкусни, но и полезни. Колкото по-тъмен е един горски плод, толкова повече антиоксиданти съдържа.
  6. Черен шоколад. Ако правилно изберем вида на шоколада, тоест с високо съдържание на какао, ще бъдем сигурни, че освен насладата от вкусния десерт, ще си осигурим защита от лошия холестерол.
  7. Спанак и други зеленчуци със зелен цвят. Той съдържа лутеин, отговорен за очното здраве. Тук важи същото правило, както и при горските плодове – колкото по-тъмен е цветът, толкова повече полезни вещества съдържа.