Неправилното хранене и стресът могат да доведат до недостиг на важни витамини в организма.

Витамините участват в редица биохимични процеси в организма, които са от съществено значение за нормалното му функциониране. Те подпомагат метаболизма, растежа, развитието и поддържането на здравето на тъканите и органите. Дефицитът на витамини може да има сериозни последици за здравето и благосъстоянието ни.

Витамин C и витамин D, играят ключова роля в поддържането на здравето на имунната система. Антиоксидантите във витамин C и витамин E помагат в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес.

Ето 5 знака, които подсказват, че може би имате недостиг на някой витамин:

  1. Проблеми със съня. Недостигът на витамин D е свързан с много промени в съня. Това може да повлияе както на продължителността на съня (по-малко часове), така и на качеството му.
  2. Сухота в очите. Витамин А, както е известно, е от решаващо значение за доброто зрение. Недостигът на витамин А често се проявява като сухота в очите.
  3. Афти в устата. Дефицитът на витамин В12, желязо и витамин С може да бъде свързан с появата на афти в устната кухина, според редица западни изследвания. Витамин С е важен и за здравето на венците, ако има недостиг в организма, може да страдаме от кървящи венци.
  4. Поява на бръчки. Витамин С е мощен антиоксидант, който регулира синтеза на колаген – протеинът, отговорен за еластичността и младостта на кожата ни. Недостигът на витамин С ускорява признаците на стареене на кожата, като поява на бръчки.
  5. Косопад. Знаете ли че загубата на коса може да се дължи на недостиг на витамин D? Според учени, това се дължи на факта, че витаминът участва в синтеза на кератин – протеинът, който изгражда косата, ноктите, кожата.

В менюто ви трябва да включите повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, млечни продукти, месо и риба. Ако не успявате да се храните здравословно и разнообразно, е добре да приемате допълнително хранителни добавки.