В скандинавските легенди се разказва за майката-пазителка на черния бъз (Sambucus nigra), известна още като „Старата лейди“.

Според преданията, тя е горска нимфа, която обитава в ствола и клоните на растението. Пазителката има магични сили и с тях превръща растението в лечебно.

Изключителната популярност на черния бъз се дължи на неговите имуномодулиращи свойства, благодарение на богатия му състав.

Плодовете на черния бъз съдържат забележителна концентрация на желязо, флавоноиди, каротеноиди и аминокиселини.

Като прибавим към тях и богатото наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ползите от черния бъз за здравето са огромни.

Антиоксидантите и антоцианините в плодовете на бъза имат общ имуностимулиращ ефект и помагат за засилване на естествената защитна реакция на имунната система, когато това е необходимо, като например при вирусна атака.

Черният бъз съдържа антиоксиданти като флавоноиди и витамин C, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от увреждане.

Черният бъз е източник на различни витамини, включително витамин C, витамини от група B и провитамин A, които са важни за поддържането на общото здраве и функциониране на организма.

Черният бъз помага при респираторни проблеми, като настинка, кашлица и грип, благодарение на своите потогонни и противовъзпалителни свойства. Използва се традиционно за превенция и подпомагане при хронични бронхити.

Благодарение на противовъзпалителните свойства, които притежава, черния бъз помага в облекчаване на болките в ставите, потискайки възпалението в тях. Освен това наличието на калций допринася за подобряване на костната плътност.