Желязото играе ключова роля в образуването на червени кръвни клетки, които транспортират кислород.

Също така влияе на енергийните нива, благосъстоянието, нормалното функциониране на организма, включително и на физическата активност. Този елемент е от съществено значение за функционирането на мозъка и имунната система.

Съществуват две форми на желязо – това в циркулацията на кръвта и това, което се съхранява в клетките под формата на феритин.

Когато загубим кръв поради нараняване, тялото използва запасите от феритин. Поддържането на нивата на феритин в норма, е от съществено значение. Ако нивата са под 30 µmol/l, това се счита за дефицит на желязо.

Дефицитът на желязо може да засегне различни групи хора, но е по-често срещан при:

жени в период на менструация, бременни жени, деца и тийнейджъри, вегетарианци и вегани, хора с голямо физическо натоварване (например спортисти).

Кои са симптомите за дефицит на желязо?

Дефицитът на желязо може да се прояви чрез различни симптоми, които могат да варират в зависимост от степента на недостига на този важен елемент. Ето някои от основните симптоми:

  1. Умора и слабост: Най-често срещаният симптом е умора, която може да бъде постоянна или необичайна. Липсата на достатъчно желязо води до намалено количество хемоглобин, което усложнява преноса на кислород до тъканите и органите.
  2. Задух или сърцебиене: Дефицитът на желязо води до намалена концентрация на хемоглобин в кръвта. Този протеин е отговорен за транспорта на кислород, и ако е в недостатъчно количество, може да се появят симптоми като задух и сърцебиене.
  3. Бледа кожа: Желязото е ключово за производството на хемоглобин, който придава цвят на кръвта. Липсата на достатъчно хемоглобин може да предизвика бледа кожа.
  4. Косопад: Желязото играе роля в растежа на косата и недостигът му може да доведе до косопад и загуба на обем.
  5. Спазми и болки в мускулите: Недостигът на желязо може да доведе до намалена доставка на кислород до мускулите, което предизвиква болки и спазми.