Витамините и минералите са микроелементи, необходими за редица биологични процеси в нашето тяло и играят ключова роля за здравето ни.

Витамините са органични съединения, които нашето тяло не може да произвежда в достатъчни количества и поради това трябва да ги приемаме чрез храната. Те са важни за множество биологични процеси в различни системи в нашето тяло.

Минералите са неорганични елементи, необходими за нормалното функциониране организма ни. Те са от съществено значение за изграждането и поддържането на костите, нервната система и множество други функции.

  •  

Ето защо са важни за организма:

  • Укрепват имунната система. Витамините и минералите играят ключова роля в поддържането на функцията на имунната система. Антиоксидантите в тях помагат на организма да се защити от вредните свободни радикали, които могат да предизвикат инфекции и заболявания. Витамините A, C и E са известни със своите антиоксидантни свойства, които подпомагат имунната система в борбата с инфекции.
  • Допринасят за намаляване на стреса. Витамините от група B, като например B6, B12 и фолиевата киселина, са известни с ролята си да намаляват стреса. Те участват в синтеза на хормони, отговорни за настроението, като серотонин и допамин.
  • Зареждат с енергия. Минералите като калций, магнезий и калий са съществени за поддържането на нормалните функции на мускулите и нервната система. Те помагат в борбата с умората и подпомагат енергийния обмен в организма, осигурявайки нужната сила и издръжливост през целия ден.
  • Регулират алкално-киселинния баланс. Минералите, като например калий, имат важна роля в поддържането на баланса в тялото. Този баланс е съществен за поддържането на здравето на клетките и тъканите, като същевременно помага в предотвратяването на киселинността и свързаните с нея проблеми. Калцият и магнезият пък, са необходими за здравето на костите и мускулите. Те подпомагат поддържането на костна плътност и предотвратяват риска от мускулни наранявания.